ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Φώτο 01: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.


Φώτο 02: Η Ευλογία των Αγωνιστών
και του
Ιερού Λάβαρου της Επαναστάσεως.


ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
(1771 - 1826)

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός γεννήθηκε στην Δημητσάνα το 1771. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821. Πριν γίνει ιερωμένος ονομαζόταν Γεώργιος Γκοτζιάς και ως νέος συνδέθηκε με φιλικές σχέσεις με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’, στην Σμύρνη και μετέπειτα τον ακολούθησε και στην Κωνσταντινούπολη.

Το έτος 1806 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης και πήρε το όνομα Πατρών. Το 1818 όπως και άλλοι πολλοί οπλαρχηγοί, εκείνον τον καιρό μυήθηκε και αυτός στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας. Και τον Ιανουάριο του 1821 ήρθε, στην σύσκεψη της Βοστίτσας, σε σύγκρουση με τον Παπαφλέσσα γιατί πίστευε και θεωρούσε ότι η εξέγερση των Ελλήνων και η γενική επανάσταση ήταν εκείνη την εποχή πρόωρη. Όμως η φλόγα των αγωνιστών, η ανδρεία και οι γενναιότητα των οπλαρχηγών, και η αγανάκτηση του απλού Έλληνα που βρισκόταν υπό τον Τουρκικό ζυγό τόσα πολλά χρόνια τον έκαναν να υποχωρήσει από την θέση αυτή που υποστήριζε.

Έτσι λοιπόν στις 23 Μαρτίου του 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, ύψωσε το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του ναού ως λάβαρο της Επανάστασης και ευλόγησε τους Έλληνες επαναστάτες και αγωνιστές. Έτσι την επόμενη μέρα στης 24 Μαρτίου ξεκίνησε με 500 άνδρες για να πολιορκήσει το κάστρο της Πάτρας.

Το 1825 κακοποιήθηκε και λεηλατήθηκαν τα υπάρχοντά του από τους στρατιώτες του Ιωάννη Γκούρα.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Πέθανε στο Ναύπλιο το έτος 1826.

Στην σημερινή εποχή είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά στην Επανάσταση του 1821 στον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό και αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι τα απομνημονεύματα και τα γραπτά που άφησε πίσω του ως συγγραφέας, ιδίως για τα γεγονότα που συνέβησαν τα δύο (2) πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821, αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών και γνώσεων και οπωσδήποτε ανυπολόγιστης αξίας ιστορικά κειμήλια.

Copyright by: Dilaz®

Δεν υπάρχουν σχόλια: