ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ

Φώτο 01: Ο Αδαμάντιος Κοραής

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
(1748 - 1833)

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε από τους πιο μεγάλους δασκάλους του Γένους. Η συνεισφορά του στο αγώνα του Έθνους ήταν τεράστια και με την διδασκαλία του και την βαρύτητα των λεγομένων του αποτέλεσε σταθμό στην διαμόρφωση του πολιτικού και πνευματικού στοχασμού.

Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στην Σμύρνη το έτος 1748. Καταγόταν από πολύ πλούσια και αρχοντική οικογένεια και από μικρός έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα γράμματα. Η Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης του προσέφερε τις πρώτες του γραμματικές γνώσεις. Το 1771 πήγε στην Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Άμστερνταμ με απώτερο σκοπό να επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του. Όμως, τα πρώτα χρόνια της παραμονής του, ο Κοραής εις το Άμστερνταμ τα σπατάλησε πιο πολύ στην πνευματική του συγκρότηση, παρά στις εμπορικές δραστηριότητες για τις οποίες τον είχε στείλει ο πατέρας του.

Έτσι το 1778 επέστρεψε στην Σμύρνη, και από εκεί ξαναέφυγε το 1782 για να πάει στην πόλη Μομπελιέ της Γαλλίας, όπου και σπούδασε την ιατρική επιστήμη και μάλιστα σ’ αυτόν τον κλάδο διέπρεψε. Όταν πέθαναν οι γονείς του, επειδή βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αναγκάστηκε να παραδίδει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και να μεταφράζει ιατρικά συγγράμματα για να μπορέσει να βγάλει τα προς το ζην. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αδαμάντιος Κοραής μπορούσε και είχε την δυνατότητα να γράφει συνολικά 10 γλώσσες, μεταξύ άλλων τη λατινική, την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και την εβραϊκή. Το 1786 τελικά κατάφερε και έγινε και διδάκτορας της ιατρικής επιστήμης.

Στην συνέχεια της πορείας του ο Κοραής, το 1788 πήγε στο Παρίσι, όπου εκεί συνδέθηκε και γνωρίστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες, επιφανείς επιστήμονες, διανοούμενους και διάφορους λόγιους. Βλέποντας και έχοντας σαν παράδειγμα την Γαλλική Επανάσταση του 1789, κατάλαβε πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Ελληνικός λαός να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό, ήταν η Παιδεία. Έτσι από εκείνο το σημείο έθεσε ως σκοπό της ζωής του την μόρφωση των Ελλήνων, για να μπορέσουν, έλεγε, μ’ αυτόν τον τρόπο να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.

Ως συνέπεια αυτό είχε να εξεδώσει σχολιασμένους του Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και να τους στέλνει στην Ελλάδα. Συνιστούσε ομόνοια προς τους στρατιωτικούς, ίδρυσε το «Ελληνικό Κομιτάτο», εξέδιδε πολιτικά φυλλάδια, και γενικά ενεργούσε έτσι ώστε να στέλνονται στους Έλληνες πολεμοφόδια, φάρμακα και γιατροί. Αλλά επίσης κατέβαλε και άλλες φιλότιμες προσπάθειες για να βοηθήσει την Επανάσταση του Γένους.

Ο Αδαμάντιος Κοραής πέθανε στο Παρίσι το 1833. Για την πολύτιμη προσφορά του εις την Πατρίδα και εις το Αγωνιζόμενο Έθνος η Γ’ Εθνοσυνέλευση τον ανακήρυξε «Άξιον της Πατρίδος», και τα οστά του από την Γαλλία μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε μεγαλόπρεπο μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών.

Το έργο που άφησε πίσω του ο Αδαμάντιος Κοραής είναι πολύ μεγάλο. Εξέδωσε 66 τόμους βιβλίων, από τα οποία τα 17 αποτελούν την «Ελληνική Βιβλιοθήκη» και οι 9 τα «Πάρεργα της Ελληνικής Βιβλιοθήκης». Επιπλέον σχολίασε και εξέδωσε τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο, τον Ισοκράτη και άλλους πολλούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Έγραψε ταυτόχρονα και τις «Πολιτικάς παραινέσεις προς τους Έλληνες», παραινέσεις δηλαδή που παρείχαν πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά αλλά και άλλα παραγγέλματα, ενώ παράλληλα αλληλογραφούσε με Έλληνες και διάφορους ξένους λόγιους και υπέβαλε υπόμνημα στο Μέγα Ναπολέων και ζητούσε την «Ελπιζόμενην απ’ αυτόν Ελευθερίαν της Ελλάδος». Άλλα έργα του Κοραή ήταν τα πατριωτικά φυλλάδια, όπως για παράδειγμα το «Υπόμνημα περί της παρούσας καταστάσεως του πολιτισμού εν Ελλάδι» και το «Πολεμιστήριον σάλπισμα», καθώς και άλλα παιδαγωγικά και ιστορικά βιβλία.

Ο Αδαμάντιος Κοραής υπήρξε αναμφίβολα ο φωτεινότερος και ο πιο ανεκτίμητος διδάσκαλος του Ελληνικού Γένους. Συμπαραστάθηκε στην Πατρίδα ουσιαστικά και αποτελεσματικά με το έργο του στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. Η υλική και προπαντός πνευματική συνεισφορά του, κρίνεται ανυπολόγιστη και ανεξάντλητη σε ιστορική αξία και μέγεθος, και παραμένει μέχρι και τις μέρες μας ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος διδάσκαλος του Έθνους.

Copyright by: Dilaz®

Δεν υπάρχουν σχόλια: