ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΟΓΟΝΙΑ

Φώτο 01:
Η Γαία, η μητέρα όλων

Φώτο: 02:
Ο Κρόνος που κατάπινε τα παιδιά του

ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΟΓΟΝΙΑ

Οι πρώτοι θεοί

"Πρώτα έγινε το Χάος, κι έπειτα από λίγο η πλατιά η Γη".

Τα λόγια αυτά για τη δημιουργία του κόσμου, ανήκουν στον Ησίοδο. Αναφέρονται στο έργο του "Θεογονία". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πρώτοι θεοί του κόσμου ήταν δύο.
Πρώτα το
Χάος και μετά η Γη, η μητέρα όλων. Η Γη γέννησε τον Ουρανό και τον έκανε σύζυγό της. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν πολλά αθάνατα παιδιά, όπως οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες.

~ * ~ * ~ * ~

Η βασιλεία του Ουρανού

Ο Ουρανός έχωνε τα παιδιά του βαθιά στα σπλάχνα της Γης, γιατί σύμφωνα με μια προφητεία κάποιο απ’ αυτά θα του έπαιρνε το θρόνο.
Η
Γη, που λυπόταν για το μαρτύριο που περνούσαν τα παιδιά της, αποφάσισε να τα λυτρώσει. Έτσι μια νύχτα έβγαλε από μέσα της τον γιό της Κρόνο και του έδωσε ένα δρεπάνι για να πολεμήσει τον πατέρα του.
Ο Κρόνος κατάφερε να πληγώσει και να διώξει μακριά τον Ουρανό. Πληγωμένος καθώς ήταν ο Ουρανός αιμορραγούσε. Το αίμα του έπεφτε πάνω στη Γη.

Έτσι γεννήθηκαν οι Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Νύμφες.

~ * ~ * ~ * ~

Η βασιλεία του Κρόνου

Ο Κρόνος, αφού νίκησε τον πατέρα του Ουρανό, εγκαταστάθηκε στο παλάτι του βασιλιά, παντρεύτηκε την αδελφή του Ρέα και έκαναν πολλά παιδιά. Όμως και γι’ αυτόν υπήρχε προφητεία, σύμφωνα με την οποία θα έχανε τον θρόνο από ένα από τα παιδιά του.
Για να μην γίνει αυτό, μόλις γεννιόταν κάποιο παιδί το κατάπινε. Η Ρέα, που πονούσε όταν έχανε τα παιδιά της, αποφάσισε και γλύτωσε το τελευταίο, τον
Δία.
Όταν αυτός μεγάλωσε βρήκε τον Κρόνο, πάλεψε μαζί του, τον νίκησε και κέρδισε το θρόνο. Η Ρέα έδωσε τότε στον Κρόνο ένα φάρμακο που τον έκανε να βγάλει από μέσα του όλα τα παιδιά που είχε καταπιεί. Έτσι ελευθερώθηκαν και τα αδέλφια του Δία.

©+® Dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: