ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ο ΘΕΟΣ ΉΦΑΙΣΤΟΣ - GOD HEPHAESTUS

Φώτο 01: Ο Θεός Ήφαιστος
(Θεός της Φωτιάς και της Μεταλλοτεχνίας)

Η γέννηση του Ήφαιστου

Ο Ήφαιστος ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Επειδή γεννήθηκε κουτσός η μητέρα του ντράπηκε και τον πέταξε στη θάλασσα για να πνιγεί. Όμως ο Ήφαιστος δεν πνίγηκε.
Αντίθετα μεγάλωσε μέσα σε μια σπηλιά, μέσα στη θάλασσα όπου έμαθε να φτιάχνει όμορφα στολίδια. Όλο αυτό το χρόνο σκεφτόταν με ποιό τρόπο θα εκδικηθεί την μητέρα του.
Έφτιαξε έναν όμορφο χρυσό θρόνο και τον έντυσε με αόρατα δίχτυα. Τον έστειλε δώρο στην Ήρα, ζητώντας της να τον δεχτεί στον Όλυμπο. Η Ήρα μόλις είδε το θρόνο θαμπώθηκε από την ομορφιά του και κάθισε αμέσως πάνω του. Τότε τα αόρατα δίχτυα την έδεσαν.
Η Ήρα κατάλαβε ότι μόνο ο Ήφαιστος μπορούσε να την ελευθερώσει. Έστειλε λοιπόν τον Άρη να τον φέρει, τάζοντάς του ότι αν τα καταφέρει θα του έδινε γυναίκα του την Αφροδίτη. Ο Άρης δεν κατάφερε να μαλακώσει την οργή του Ήφαιστου, που τον έδιωξε με άγριο τρόπο. Ανέλαβε τότε ο Διόνυσος να κατέβει στη θαλάσσια σπηλιά. Αφού πήγε, μέθυσε τον Ήφαιστο και τον έπεισε ν’ ανέβει στον Όλυμπο. Εκεί, μέσα σε χορούς και τραγούδια, μητέρα και γιος συμφιλιώθηκαν.
Ο Ήφαιστος έγινε δεκτός από τους άλλους θεούς ως ομότιμός τους. Για να εξιλεωθούν για το κακό που του έκαναν, του έδωσαν γυναίκα του την Αφροδίτη.

Ήφαιστος και Άρης

Όταν ο Άρης κατέβηκε στη θαλάσσια σπηλιά που ζούσε ο Ήφαιστος, για να τον πείσει ν’ ανέβει στον Όλυμπο, ο Ήφαιστος τον έδιωξε πετώντας του φωτιές.
Ο Άρης που γελοιοποιήθηκε στα μάτια των άλλων θεών, περίμενε την ευκαιρία για να τον τιμωρήσει. Καθώς ήταν νέος και όμορφος, (σε αντίθεση με τον Ήφαιστο που ήταν ανάπηρος) δεν άργησε να ενωθεί με την Αφροδίτη.
Ο Ήλιος όμως είδε ότι μόλις έφευγε ο Ήφαιστος, πήγαινε στο σπίτι του ο Άρης και του το είπε. Εκείνος έφτιαξε αόρατα δίχτυα, τα έβαλε στο κρεβάτι και έφυγε λέγοντας στην Αφροδίτη ότι θα πάει στη Λήμνο. Μόλις έφυγε, ο Άρης έτρεξε στο πλευρό της Αφροδίτης. Αφού ξάπλωσαν στο κρεβάτι τους έδεσαν τα αόρατα δίχτυα. Ο Ήφαιστος φώναξε τους θεούς και όλοι μαζί άρχισαν να γελούν με το πάθημα του Άρη. Επενέβει τότε ο Ποσειδώνας, που έπεισε τον Ήφαιστο να τους ελευθερώσει.
Μόλις ελευθερώθηκε η Αφροδίτη έφυγε για το ναό της στην Κύπρο και ο Άρης για την πατρίδα του, τη Θράκη.

Οι δημιουργίες του Ήφαιστου

Θεός της φωτιάς και της μεταλλοτεχνίας ο Ήφαιστος, διακρίθηκε πολύ γρήγορα για τα δημιουργήματά του. Για τον Ήλιο, που του συμπαραστάθηκε στην περιπέτειά του με τον Άρη και την Αφροδίτη, έφτιαξε ένα θαυμάσιο πλουμιστό κρεβάτι, για να ξεκουράζεται.
Για τον Απόλλωνα και την Άρτεμη έφτιαξε βέλη.
Για το Δία έφτιαξε ένα χρυσό σκύλο και του έδωσε ψυχή για να φυλά το ναό του στην Κρήτη.
Έφτιαξε ακόμη τον θώρακα του Ηρακλή και την τρίαινα του Ποσειδώνα.
Στους ανθρώπους δίδαξε τη χρήση της φωτιάς και των μετάλλων.
Σύμφωνα με τον Όμηρο στην Ιλιάδα το εργαστήρι του ήταν στον Όλυμπο. Εκεί δημιούργησε τα τόσο αξιοζήλευτα έργα του, που τον έκαναν αγαπητό και ξακουστό σε ανθρώπους και θεούς.

©+® Dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: