ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ο ΘΕΟΣ ΑΡΗΣ - GOD MARS

Φώτο 01: Ο Θεός Άρης
(Θεός του πολέμου & της αγριότητας)

Άρης: ο θεός του πολέμου

Ο Άρης, γιος του Δία και της Ήρας, γεννήθηκε στον ουρανό. Ήταν θεός του πολέμου και της αγριότητας. Είχε μια άγρια προσωπικότητα, που δεν συνδύαζε την πολεμική αρετή με την σύνεση όπως η Αθηνά.
Αντίθετα απ’ αυτήν χαιρόταν με τη σφαγή και το αίμα. Χαρακτηριζόταν ως άμυαλος και αλόγιστος θεός, που πολλές φορές προκαλούσε το μίσος θεών και ανθρώπων.
Ως πατρίδα του αναφέρεται η Θράκη. Ακόμη και εκεί όμως οι αρχαίοι Έλληνες δεν του είχαν φτιάξει μεγάλους ναούς όπως στους άλλους θεούς του Ολύμπου.
Σύμβολό του ήταν το δόρυ και ιερά ζώα οι γύπες, ο σκύλος και ο γάιδαρος. Στις παραστάσεις τον συναντάμε με πανοπλία, δόρυ και ασπίδα πάνω σ’ ένα άρμα με τέσσερα άλογα.

Ο Άρης και οι άλλοι θεοί

Η σκληρή τακτική του Άρη και η αγάπη του για τις αιματοχυσίες τον είχαν κάνει μισητό στους άλλους θεούς. Ιδιαίτερη σύγκρουση υπήρχε ανάμεσα στην Αθηνά και τον Άρη, που ήταν και οι δύο θεοί του πολέμου, αλλά έβλεπαν διαφορετικά την έκβαση της μάχης.
Η Αθηνά τον γελοιοποίησε όταν έσπρωξε έναν θνητό, το Διομήδη, να τον τραυματίσει στην κοιλιά και τον πλήγωσε όταν έσπρωξε τον Ηρακλή να σκοτώσει το γιό του Κύκνο.
Ο Όμηρος τον παρουσιάζει να έρχεται συχνά σε σύγκρουση με το Δία, ο οποίος τον αντιπαθούσε. Ο τόσο κακός και αντιπαθητικός θεός κατάφερε όμως να ενωθεί με την θεά Αφροδίτη και να κάνει μαζί της την Αρμονία.
Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Άρης απέκτησε με την όμορφη θεά και τους δύο γιους του, τον Φόβο και τον Δείμο, που ήταν η προσωποποίηση του φόβου και της φυγής μπροστά στον εχθρό.

Άρειος Πάγος

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη ο Άρης δικάστηκε στο βράχο που βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Ακρόπολης, όταν σκότωσε το γιo του Ποσειδώνα, Αλιρρόθιο.
Ο Αλιρρόθιος είχε βιάσει την κόρη του Άρη Αλκίππη. Στη δίκη αυτή ο Άρης κρίθηκε αθώος από τους δώδεκα θεούς. Τότε καθιερώθηκε ο βράχος αυτός να λέγεται Άρειος Πάγος και εκεί να γίνονται οι δίκες για τους φόνους.
Στον Άρειο Πάγο έγινε και η δίκη του Ορέστη όταν σκότωσε τη μητέρα του. Σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει ο Αισχύλος, την ονομασία Άρειος Πάγος έδωσαν στο βράχο οι Αμαζόνες, για να τιμήσουν τον Άρη.
Αναφέρει επίσης ότι αυτό έγινε στην εποχή του Θησέα, όταν οι Αμαζόνες είχαν επιτεθεί στην Αττική και είχαν καταλάβει αυτό το βράχο.

©+® Dilaz 2008

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I'm thankful with your blog it is very useful to me.

Ανώνυμος είπε...

This blog could be more exciting if you can create another topic that everyone can relate on.

Ανώνυμος είπε...

I'm thankful with your blog it is very useful to me.

Admin® είπε...

Σας ευχαριστώ φίλοι μου για τα καλά σας λόγια!

Δυστυχώς κάποια σχόλια έπρεπε να τα διαγράψω γιατί ήταν γραμμένα σε άλλες γλώσσες πέραν της Ελληνικής και της Αγγλικής!

Συγνώμη και πάλι!
Dilaz®