ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ: Dilaz Hellas Dilaz Hellas :GREEK ANTHEM

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ - GODDESS APHRODITE

Φώτο 01: Η Θεά Αφροδίτη
(Θεά της ομορφιάς και του έρωτα)

Αφροδίτη: η θεά της ομορφιάς και του έρωτα

Ο Κρόνος τραυμάτισε τον Ουρανό στην προσπάθειά του να πάρει τη βασιλεία των θεών. Το αίμα του Ουρανού σκορπίστηκε παντού στη γη και στη θάλασσα.
Από το σμίξιμο του αίματος που έπεσε στη θάλασσα με τα κύματα (κύματα που είχαν φτάσει στην Κύπρο), γεννήθηκε μια πανέμορφη θεά.
Την ονόμασαν Αφροδίτη γιατί βγήκε μέσα από τον αφρό και την όρισαν θεά της ομορφιάς και του έρωτα.
Η Αφροδίτη είχε επίσης και τα προσωνύμια: Αναδυομένη (γιατί αναδύθηκε από τα κύματα), Κύπρις (γιατί η Κύπρος ήταν η στεριά που πρωτοπάτησε η θεά) και Κυθέρεια (γιατί πριν τα κύματα με τον αφρό φτάσουν στην Κύπρο πέρασαν από τα Κύθηρα).
Η Αφροδίτη ήταν μια πανέμορφη θεά που χάριζε την ομορφιά σ’ αυτούς που προστάτευε. Συνοδευόταν από άλλες μικρότερες θεές, την Ήβη, την Πειθώ, τις Ώρες, τις Χάριτες και τον Έρωτα, που φρόντιζαν το ντύσιμο και τον καλλωπισμό της.
Παντρεύτηκε τον Ήφαιστο, όμως είχε ερωτικές περιπέτειες και με τους άλλους θεούς, όπως με τον Άρη με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Φώτο 02: Η Αφροδίτη της Μήλου

Η Αφροδίτη και ο Αγχίστης

Η Αφροδίτη έπλεκε διάφορους έρωτες μεταξύ θεών και θνητών και μετά γελούσε με τα κατορθώματά της και τους πείραζε.
Ο Δίας, που δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο τα καμώματά της, σκέφτηκε να την κάνει να αγαπήσει κι’ αυτή έναν θνητό, για να σταματήσει το παιχνίδι της. Διάλεξε γι’ αυτό το ρόλο τον νεαρό Αγχίση, έναν φημισμένο για την ομορφιά του άντρα.
Τον Αγχίση η Αφροδίτη τον είδε ένα πρωινό που έβοσκε το κοπάδι του. Τον ερωτεύτηκε αμέσως και άρχισε να σκέφτεται για το πώς θα τον φέρει κοντά της. Όταν έφυγαν οι βοσκοί που ήταν μαζί με τον Αγχίση, μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη θνητή και πήγε στο καλύβι του. Για να κάμψει τις αντιρρήσεις του όταν αυτός παραξενεύτηκε που βρέθηκε εκεί μόνη της, του είπε ότι την πήγε ο Ερμής και πως τη διέταξε να ενωθεί μαζί του. Ο Αγχίσης πείστηκε από τις εξηγήσεις της.
Όταν ξύπνησε όμως βρήκε μπροστά του την πανέμορφη θεά και όχι την βασιλοπούλα που είχε γίνει ταίρι του. Φοβήθηκε τότε την οργή του Δία και την παρακάλεσε να τον βοηθήσει. Η Αφροδίτη, που κι αυτή αισθανόταν άσχημα με το άθημά της, τον καθησύχασε.
Του υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα ονόμαζε Αινεία το αγόρι που θα γεννιόταναπ’ αυτή την ένωση και ότι θα του το παρέδιδε μόλις γινόταν πέντε χρονών.
Τον όρκισε όμως να μην πει ποτέ το όνομα της μητέρας του παιδιού της. Μετά απ’ αυτό η Αφροδίτη εξαφανίστηκε και δεν αντάμωσε ποτέ ξανά τον Αγχίση.

Αφροδίτη και Άδωνις

Ο Άδωνις ήταν ένα όμορφο μωρό, γιος του Κινύρα και της Σμύρνας.
Η Αφροδίτη, που τον είδε και τον αγάπησε, τον έκλεψε και τον έδωσε στην Περσεφόνη για να τον μεγαλώσει. Η συμφωνία τους ήταν ότι όταν θα μεγάλωνε η Αφροδίτη θα τον έπαιρνε πίσω.
Όταν όμως ο Άδωνις μεγάλωσε, έγινε τόσο όμορφος που τον αγάπησε και η Περσεφόνη. Αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία, θέλοντας να τον κρατήσει δικό της. Επενέβει τότε ο Δίας για να λύσει τη διαφορά τους.
Έτσι χώρισε το χρόνο του Άδωνι ως εξής: το ένα τρίτο του χρόνου θα ήταν με την Περσεφόνη, το ένα τρίτο με την Αφροδίτη και το άλλο ένα τρίτο ελεύθερος.
Ο Άδωνις όμως αγάπησε την Αφροδίτη και περνούσε και τον δικό του χρόνο μαζί της.
Εκείνη εγκατέλειψε τον Όλυμπο και τον ακολουθούσε στο κυνήγι που τόσο του άρεσε. Όμως μια μέρα ένας κάπρος σκότωσε τον Άδωνι. Από το αίμα του που έπεσε στη γη, φύτρωσαν τα πρώτα ρόδα του κόσμου. Από τα δάκρυα της απαρηγόρητης Αφροδίτης, που έπεφταν στη γη, φύτρωσαν οι πρώτες ανεμώνες στον κόσμο.
Όταν πέρασε λίγος καιρός, η Αφροδίτη που δεν μπόρεσε να ζήσει χωρίς αυτόν, παρακάλεσε την Περσεφόνη να του επιτρέπει την άνοδο στην Πάνω Κόσμο για το μισό χρόνο.
Έτσι ο Άδωνις ανέβαινε στη γη και ερχόταν η άνοιξη όχι μόνον στην καρδιά της Αφροδίτης αλλά και στον κόσμο.

©+® Dilaz 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: